Svu nesposobnost Vlade Fadila Novalića najbolje oslikava podatak da je od 488 miliona KM koje je Vlada FBiH rebalansom budžeta osigurala za primjenu famoznog korona-zakona utrošeno samo 90 miliona KM.

 

Nezavisni blok je na Parlamentu FBiH upozoravao na loš i neprovodiv prijedlog zakona – zato smo i glasali protiv prijedloga, jer je bilo jasno da sredstva koja su bila predviđena za subvencioniranje poreza i doprinosa poslovnih subjekata koji su pogođeni pandemijom, zbog katastrofalnih kriterija, neće biti usmjerena u i realizirana u podršci privredi.

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, Amer Obradović kaže:

-S jedne strane imate Fadila Novalića koji se javno hvali da je pad BDP-a u FBiH među najmanjim u Evropi i to predstavlja kao uspjeh. Pad BDP-a je mali jer je naša ekonomija mala, sa uništenom idustrijom i brojnim problemima. Nema više šta da padne, dragi Fadile. A s druge strane imate vrhunac nesposobnosti Vlade Fadila Novalića jer je u stanju realizirati samo 18 posto sredstava koji su bili namjenjeni privredi. Dok poduzetnici zatvaraju firme, obrte, dok su hoteljerstvo i turizam na izdisaju, sredstva od podrške privredi biće vraćena u budžet, tj. na dnevnice, putne troškove, nabavku automobila, finansiranje političkih stanaka… A svaka druga vizija premijera Novalića, kao i Viškovića i Tegeltije, završava na novom zaduženju. Hitno nam treba novi zakon o podršci privredi, bez kojeg nećemo imati gdje više padati. – kazao je zastupnik Obradović.