Članovi UABNOR- Općine Travnik dan prije, tačnije 3. maja 2021. godine, kao i svih prethodnih godina došli su da urede bistu Josipu Brozu Titu u parku ispred Općine Travnik i ostali su zatečeni natpisima na bisti, saopćeno je jutros iz Udruženja UABNOR-a Općine Travnik.

Natpisi „Tito je Hrvat“ uz nacrtani križ, kao i druge nacrtane figure, članovi UABNOR-a smatraju da su djelo maloljetnika, kao i prepravljanje godine rođenja Josipa Broza Tita u 1992. godinu.

Pripadnici Policijske uprave Travnik u jutarnjim satima 4. maja 2021. godine izvršili su uviđaj, a na raspolaganje stavljen im je i video nadzor Općine Travnik iz kojeg će se vidjeti počinitelj.

This slideshow requires JavaScript.

-U slučaju da se radi o maloljetnoj osobi UABNOR Općine Travnik pokrenut će postupak protiv roditelja maloljetnika sa ciljem upozoravanja roditelja kao i obrazovnih insitucija na području Općine Travnik koje moraju kroz nastavni program dati značaj antifšističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i djelu i liku Jospia Broza Tita. Generacije koje stasavaju i koje su sutra nosioci razvoja naše Države moraju znati ulogu Josipa Broza Tita u razvoju Bosne i Hercegovine i odlukama I,II i II zasjedanja ZAVNOBIH-a kojima je utemeljena današnja država Bosna i Hercegvina, kao i odlukama II zasjedanja AVNOJ-a gdje su potvrđene odluke iz Mrkonjić Grada gdje je održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a. Zato svako sknavljnje biste josipa Broza Tita i spomenike iz drugog svjestkog rata je skrnavljenje tekovina Bosne i Hergevine i njenih naroda koje već stoljećima žive na ovim prostorima.

Nemili incident neće spriječiti članove UABNOR-a da danas, 04. maja 2021. godine, u 15 sati i 5 minuta odaju počast Josipu Brozu Titu, istinskom antifašisti, borcu za ljudska prava, tvorcu nesvrstanih. Danas, tačno prije 41 godinu prestalo je da kuca srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, i pozivamo građane Travnika da se pridruže i odaju zajedno sa članovima UABNOR-a Općine Travnik počast Josipu Brozu Titu. – navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik UABNOR-a Općine Travnik, Fuad Lolić.