Danas je u čitaonici Gradske biblioteke Travnik održana press konferencija povodom početka kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2021“.

 

U ime organizatora kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2021“ medijima se obratio koordinator manifestacije, mr. Taik Ganić, koji je iznio informacije vezane za program i programske sadržaje, učesnike, pokrovitelje i sponzore.

-Ovogodišnja manifestacija je u kontekstu dva velika jubileja – 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću i 45 godina kulturne manifestacije “Andrićevi dani”. Shodno tome programi su koncipirani da slave ova dva velika jubileja. –  rekao je Taik Ganić, ravnatelj Centra za kulturu Općine Travnik.

Doc. dr. Amela Bajrić iz JU Gradska biblioteka  Travnik naglasila je kako je ta biblioteka pokrenula manifestaciju prije 45 godina što je čini najdugotrajnijom kulturnom manifestacijom ovog tipa u BiH.

-U 45 godina uspostavila se kao najdugotrajnija kulturna manifestacija ovog tipa u BiH. Naša je želja da proširimo manifestaciju u kontekstu nekih drugih sadržaja kako bismo promovirali naš grad i okolinu, kao i kulturni turizam. Pred nama je mjesec dana različitih sadržaja. Imamo i dvije radionice, prva je književna ‘60 godina od Nobela’ a druga medijska i komunikacijska koja ima za cilj propitati razlike među objavama na društvenim mrežama i pisanja vijesti. –  rekla je Bajrić.

This slideshow requires JavaScript.

U ime JU Centar za kulturu općine Travnik obratila se doc. dr. Maja Đurić, saradnica za informisanje i propagandu, a u ime Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila Travnik, redateljica, glumica i dramska pedagoginja Anela Križanac,koja je istaknula važnost manifestacije, te  najavila i promociju knjige “Na Vrbasu tekija” Josipa Mlakića.

Viši kustos Enes Škrgo predstavio je sadržaje koje je pripremio Zavičajni muzej Travnik. Govornici su predstavili programske sadržaje kandidirane od strane navedenih javnih ustanova, a zatim i uputili zajednički poziv travničkoj publici da posjeti kvalitetan, sadržajan i raznovrstan program ove kulturne manifestacije.

Organizaciju „Andrićevih dana 2021“ podržali su Općina Travnik – Općinski načelnik, Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te BH Telecom d.d. – direkcija Travnik.