U okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2021“ u Gradskoj biblioteci Travnik će u srijedu 27. oktobra biti upriličena književna večer proze i poezije, u sklopu koje će biti promovisane dvije knjige – roman „Arije, prvi djed bosanski“ autorice Tahani Komarica te zbirka izabranih i prevedenih pjesama autora Seada Husića „Donijevši sebe sa historijom“.

Romanom „Arije, prvi djed bosanski“ autorica „nas vodi u daleku prošlost Bosne i Hercegovine, prošlost u kojoj nas veseli samo spominjanje geografskog prostora naše domovine koja je u to vrijeme pripadala oblasti koja se nazivala „Ilirik“, a koju su dominantno nastanjivali Iliri sastavljeni od raznih plemena“. Roman zapravo predstavlja proputovanje kroz ove prostore, jer čitav ljudski život i jeste svojevrsno putovanje, kako fizičko, tako i duhovno, mentalno, edukativno i nadasve životno, preko jednog od najfascinantnijih likova prošlosti vjerskog života – Arija.

Izabrane i prevedene pjesme u zbirci Seada Husića „Donijevši sebe sa historijom“ predstavljaju presjek dvodecenijskog književnog rada ovog autora. U knjizi su zastupljene pjesme iz prvih triju knjiga što čini prvi dio knjige. Drugi dio knjige predstavljaju pjesme prevedene na pet jezika: danski, makedonski, švedski, mađarski i turski jezik, dok je treći dio izbor iz kritika.

Promotor romana „Arije, prvi djed bosanski“ će biti prof. dr. Nezir Halilović, a zbirke izabranih i prevedenih pjesama „Donijevši sebe sa historijom“ prof. dr. Muris Bajramović. Moderator književne večeri bit će Kenan Kavazović.

Književna večer će se održati u 19:00 sati.